« Назад

Все още липсва баланс между търсенето и предлагането при наемането на имоти в София

27 юни 2013

Наемите в София продължават да търсят баланс, като в повечето сегменти на този пазар на имоти търсенето е в пъти по-слабо от предлагането през първата половина на годината.

Най-осезаемо е разминаването в офис площите в столицата, което основно се дължи на прекалено многото бизнес сгради, които водят до пренасищане на пазара. Така клиентите изискват по-високо качество, но срещу по-ниска цена.

Към момента цените на офиси в София са между 3 и 5 евро при наем на по-големи помещения и в жилищни сгради, където има преустроени за офиси апартаменти. По-малките като площ офиси гравитират между 6 и 8 евро / кв.м. По-високи наемни нива имат високият клас офиси, като цените при тях за квадратен метър са от 9 до 12 евро.

В по-големите търговски улици на столицата и в МОЛ-овете се наблюдава тенденцията за честа смяна на наемателите, като по правило търговските площи там поддържат доста високи цени.

През миналата година се видя, че започва все по-усилено търсене на търговски помещения, които да се използват за бързо хранене. Най-апетитните площи са тези около спирки, по пешеходните зони и на пазарите. Там цените на квадратен метър могат да достигнато от 10 до 30 евро.

Що се отнася до наем на имоти в София за жилищни нужди, то търсенето е доминирано от малките апартаменти от по-ниския ценови клас. И тук има разминаване на търсенето и предлагането, което се дължи на нереално високите цени, които собствениците им очакват да получат от наемателите.

Малки апартаменти в София, а също и ателиета могат да се открият за около 130-220 евро, докато жилищата с 2 или 3 стаи средно се движат около 200 до 400 евро за месец.

Единственият сегмент в пазара на имоти в София, където търсенето е по-голямо от предлагането е на големите апартаменти с по 3 и повече спални. Цените на наемите там са доста високи, но също и изискванията на клиентите.

Наемът на къщи в София през първата половина на годината отбелязва значителен ръст, като до момента броят на отдадените е равен на този, за цялата 2012 година.

20132012
Всички новини